Hur tar man hand om naglar?

Vad ska man göra om man har ömtåliga naglar som lätt går sönder? Goda nyheter: det är mycket enkelt att ta hand om skadade naglar. Det räcker med att använda lämpliga serum som stärker och vårdar naglarna, och som gör dem motståndskraftiga mot skador som klyvning och sprickor, och kemiska skador som orsakas av nagellack eller nagellacksborttagning. Generellt sett är medel som har extra protein och ceramid bäst för vård av naglar. Glöm inte heller bort de trasiga nagelbanden. För att ta hand om dessa bör man använda fuktgivande krämer och masker. Sådan kosmetika bör bestå av lanolin, vitaminer och glycerin.

När du äntligen bestämmer dig för att påbörja en behandling för vård av naglar bör du avstå från att måla naglarna under den tiden. Massera in produkterna i naglarna, nagelbanden och händerna. Applicera ett tjockt lager av kosmetikan och ta på dig särskilda handskar som säljs i sminkbutiker. Upprepa aktiviteten, helst innan sänggående, under flera dagar. Serum är också ganska populära. Dessa kombinerar olika funktioner och innehåller många vitaminer och mineraler. De kan ersätta nagelhärdare, nageltorkare, eller baslager för nagellack. Dessa produkter används särskilt när man vill måla naglarna i en mörkare färg. Brist på ett baslager för nagellack kan leda till att nageln bryts av.

Serum för naglar stärker, vårdar, och föryngrar naglarna, och hindrar dem från att bli gula, gå sönder, eller klyvas. Det är självklart att naglarnas tillstånd kan försämras drastiskt om du täcker dem med ett nagellack varje dag. Det rekommenderas att man ibland avstår från sin manikyr för att låta naglarna vila. Använd sedan fuktgivande krämer, masker med paraffin, eller serum med keratin. Sammansättningen bör också innehålla vitamin A, C, E och F. Om du inte har sådan kosmetika hemma kan du använda olivolja eller makademiaolja istället.

När det gäller vård av naglar verkar det som att kosten också spelar stor roll. Stärkande vitaminer och mineraler som motverkar att de går sönder, torkar ut, eller drabbas av sjukdomar är bland annat kalcium, järn, magnesium, zink, kiselsyragel och vitamin A och B. De finnas bland annat i gröt, aprikoser, russin, solrosfrön, kålrabbi, selleri, och sandsik.

Vad påverkar våra naglar negativt? Framför allt beror det på vitaminbrist, användning av rengöringsmedel, olika temperaturer, inkorrekta hygienvanor som att tvätta händerna för ofta, eller att använda nagelborttagning som innehåller aceton. Inkorrekt vård som att bita på naglarna, klippa naglar för kort eller klippa nagelbanden, solstrålar, eller felaktig nagelförlängning påverkar också försämringen av deras tillstånd. Om du märker av några gropar, fläckar eller ränder på naglarna, smärta eller svullnad i huden runtomkring eller i själva naglarna, bör du genast sluta måla naglarna och rådfråga en läkare. Samma regler gäller personer som lider av svampinfektioner, allergiska tillstånd, paronyki, eller andra hudsjukdomar.